Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Το φαράγγι της Σαμαριάς.

Πολλοί στις καλοκαιρινές τους διακοπές επισκέπτονται το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη και τολμούν να το διασχίσουν, αγνοώντας την απόσταση ,την κούραση και την περιπέτεια που θα συναντήσουν 18 χιλιόμετρα .Από την είσοδο διακρίνει την υψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων, τις Πάχνες με 2453 μ. Η είσοδος του φαραγγιού λέγεται Ξυλόσκαλο, ονομασία που πήρε από τις ξύλινες σκάλες που συναντά κανείς στα πρώτα χιλιόμετρα της κατάβαση. Το φαράγγι της Σαμαριάς χωρίζεται σε δύο μέρη και είναι το μεγαλύτερο και βαθύτερο 1250 μ. φαράγγι της Ευρώπης. Ακριβώς στη μέση του φαραγγιού βρίσκεται το μικρό και ακατοίκητο χωριό της Σαμαρίας.
Μόλις κάνετε τα πρώτα 9 χιλιόμετρα ,θα βρείτε το πέτρινο χωριό της Σαμαριάς, .Το χωριό της Σαμαριάς πήρε το όνομα του από την οσία Μαρία. Στα παλιά πέτρινα σπιτάκια που υπάρχουν στο χωριό μπορεί να περάσει κάποιος το βράδυ του., και να συνεχίσει την επόμενη μέρα προς την έξοδο. Στο χωριό της Σαμαριάς θα συναντήσετε τα ξακουστά κρι κρι .Ένα προστατευόμενο είδος ζώου. Διασχίζοντας τι φαράγγι από το χωριό της Σαμαριάς  και προς την έξοδο σίγουρα θα ζεσταθείτε ,υπάρχουν 21 φυσικές πηγές ,Η ζέστη στο φαράγγι πιάνει 41 βαθμούς. Το φαράγγι έχει 3 πόρτες (στενά
περάσματα)από τα οποία το πιο γνωστό είναι το τελευταίο που λέγεται Σιδηρόπορτες . Το φαράγγι βραβεύτηκε το 1962 ως ο καλύτερος εθνικός δρυμός της Ευρώπης. Στο φαράγγι υπάρχει η πλουσιότερη χλωρίδα της Ευρώπης με 2000και πλέον φυτά . Τα κυρίως δέντρα του δρυμού είναι το κρητικό κυπαρίσσι και τα πεύκα . Το χειμώνα τα φαράγγι είναι αδιαπέραστο λόγω της ορμής του ποταμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου